ČAJ NEČAJ – ROOIBOS

04.02.2015 15:05

Mezi nepřeberným množstvím čajových specialit se můžete stále častěji setkat s tajuplným názvem rooibos. Nutno však podotknout, že rooibos není čajem jako takovým. Jedná se o nečajový nápoj se spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. Nevěříte? Tento aromatický nápoj je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky.

Rooibos - seznamte se...

Rooibos je označení pro nápoj připravovaný z jihoafrické rostliny s latinským označením Aspalatus Linearis. Tuto rostlinu můžeme nalézt v Kapské oblasti Jihoafrické republiky, kde roste na suchých a písčitých místech. Zbytkem světa byl rooibos objeven až počátkem minulého století. Typická rezavo-červená barva, pod kterou ooibos známe, však není jeho původní. V průběhu svého růstu na prudkém africkém slunci má tato rostlina barvu zelenou a měděně červené zabarvení získá až během přípravy po procesu fermentace. K přípravě známého nápoje se používají sušené lístky.

Z prudkého slunce na náš stůl...

Rostlina Aspalatus Linearis se sbírá v parném africkém létě formou ručního sběru.

V druhé fázi se naruší struktura jednotlivých listů sekáním na speciálních strojích. Poté následuje proces fermentace, kdy se lístky v kupkách suší na slunci Tehdy už lístky získají svou typickou barvu a  dále se sterilují, dosušují a balí a po dlouhé cestě dorazí až k nám. Teprve potom si můžete uvařit šálek lahodného nasládlého nápoje a cítit pozdrav z rozpálené Afriky.

Rooibos - vitamínová a minerálová bomba

Nápoj rooibos má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků jako například železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor a hořčík. Proto není divu, že popíjení rooibosu má pozitivní vliv na lidi trpící mnoha civilizačními nemocemi. Mohou ho pít lidé s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestem hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Protože neobsahuje žádný kofein, můžete ho popíjet celý den a mohou jej pít i děti nebo těhotné ženy.

Příprava rooibosu

Rooibos se většinou prodává sypaný, ale pořídit se dá i porcovaný v sáčcích. Doporučuje se zalít vroucí nebo 90 stupňů horkou vodou a nechá se louhovat 3 -5 minut. Na rozdíl od běžného čaje nehrozí, že když nápoj včas nescedíte, tak bude hořký a příliš silný. Dochutit jej můžete medem, cukrem, citronem nebo mlékem. Míchat se může i s jinými druhy bylin a čajů. Rooibos je bezkofeinový drink a jediným problémem pro někoho může být jeho silně aromatická chuť. Ta se dá zmírnit následujícím postupem. Lžíci rooibosu nasypte do půl litru vody a přiveďte k varu, poté slijte a po této úpravě nápoj nemá už tak silné aroma a má daleko jemnější chuť. Pokud i přesto všechno rooibos nepovažujete za lahodný, můžete si pořídit ochucené formy tohoto pití, které jsou velmi oblíbené a prodávají je snad ve všech prodejnách čajů, zdravé výživy nebo i klasických potravin.. Pokud by vám ani to nestačilo, můžete rooibos vyzkoušet i při přípravě polévek a omáček. Rooibos je prostě všestranný...

 

 

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop