SVĚTOVÝ DEN PRO FAIR TRADE

08.05.2020 09:59
JIŽ TUTO SOBOTU 9. 5. 2020
SVĚTOVÝ DEN PRO FAIR TRADE
Světový den pro fair trade, anglickým názvem World Fair Trade Day (WFTD), se slaví každý rok druhou květnovou sobotu. První oslavy Světového dne pro fair trade iniciovala Safia Minney, zakladatelka fairtradové módní značky People Tree. V roce 2001 jej na svém výročním zasedání podpořila Světová fairtradová organizace, která nad Světovým dnem pro fair trade přejala záštitu.
SVĚTOVÝ DEN PRO FAIR TRADE V ČR
V Česku se Světový den pro fair trade slavil poprvé v roce 2004. První oslavy byly velmi skromné a omezily se většinou na besedu či přednášku, velmi brzo se však při této příležitosti konaly i větší akce. Z nich je možné uvést například celodenní osvětovou a prodejní akci v Riegrových sadech v Praze s večerním koncertem (2006) nebo setkání s politiky a novináři doplněné o několik informačních stánků pro veřejnost (2007).
V začátcích se na přípravách Světového dne pro fair trade podílely především tři české neziskové organizace: Na Zemi, Ekumenická akademie Praha a Jeden svět, o. p. s. Velmi často se oslavy této příležitosti protáhly, a proto se vžil také termín Týden pro fair trade, který se slavil ve dnech kolem Světového dne pro fair trade. Od roku 2011 se den i nás slaví především Férovou snídaní.
FÉROVÁ SNÍDANĚ
V roce 2020 se kvůli pandemii koronaviru přesunuje do domácího prostředí, komunitní akce se bude pořádat opět v květnu 2021.
Od roku 2011 se vrcholem oslav Světového dne pro fair trade stal piknikový happening Férová snídaně.. Tento happening do roku 2018 koordinovala nevládní organizace NaZemi a od roku 2019 pořádání akce převzala nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Spočívá v tom, že ve stejný okamžik na mnoha místech České republiky spolu veřejně posnídají fanoušci fair trade. Zatímco v roce 2011 se do organizace zapojilo 41 aktivních lidí po celé republice, v roce 2018 díky 172 aktivním jednotlivcům v regionech férově snídalo už přes 8100 lidí. V roce 2019 se na 193 místech na Férové snídani sešlo 8189 lidí.
Mezi hlavní principy tradiční Férové snídaně patří:
• společná oslava Světového dne pro fair trade s přáteli, sousedy nebo známými
• veřejnost celé akce, neformálnost, lokálnost
• propojení s výrobky vyprodukovanými v místě snídaně nebo s bioprodukty
• nejedná se o veřejnou ochutnávku: každý by měl na snídani přinést něco vlastního
V roce 2020 si lidé budou pochutnávat v domácím prostředí se svou rodinou. Svým zapojením dávají najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje.
SVĚTOVÝ DEN PRO FAIR TRADE VE SVĚTĚ
Světový den pro fair trade se ve světě slavil poprvé roku 2002. Stalo se tak v návaznosti na přijetí tohoto světového dne na výročním členském zasedání Světové fairtradové organizace (World Fair Trade Organization – WFTO, dříve International Fair Trade Association – IFAT). S myšlenkou oslav Světového dne pro fair trade poprvé přišla zakladatelka fairtradové módní značky People Tree, paní Safia Minney. Safia Minney se věnuje environmentálním otázkám a spravedlivému obchodu na poli módního průmyslu, účastní se Světového ekonomického fóra v Davosu, kde diskutuje o sociálně zodpovědných způsobech podnikání a dodnes je ze své japonské kanceláře aktivní i v organizaci oslav Světového dne pro fair trade.
Od roku 2002 se ve světě slavil Světový den pro fair trade každý rok. Záštitu nad těmito oslavami převzala Světová fairtradová organizace, která každý rok komunikuje s organizátory samotných akcí a snaží se o vymýšlení a implementaci jednotných témat pro jednotlivé roky.

 

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop